»»» Ingyenes szállítás Magyarországon belül! «««

Tomi a Zug Műhelyből

Mayer Tomi tervezte legfrissebb szupercuki ideiglenes tetoválás kollekciónkat kalózos-tengerészes témában, mert ez a tematika igazán közel áll hozzá - nem véletlen varratott magára egy igazi világítótornyot! Hagyományainkhoz híven ezúttal Tomit is kifaggattuk szépen az alkotással kapcsolatos gondolataitról! Fogadjátok szeretettel!

Fotó: Gangel Gergely

Mikor jöttél rá, hogy grafikus/illusztrátor leszel?

Gyerekként eléggé hiperaktív voltam, egyedül a rajzolás tudta lekötni a figyelmem. A katona, pilóta és szuperhős köröket lefutva, nagyon korán tudtam, hogy így vagy úgy, de alkotással szeretnék foglalkozni. Az animációs filmekért mindig is rajongtam, folyamatosan karaktereket és karikatúrákat firkáltam. Azt hiszem soha nem volt másik tervem.

Hova jártál iskolába?

Művészeti tanulmányaimat – sok-sok felkészítő és rajzszakkör után – a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti suliban kezdtem meg, ahol alkalmazott grafikát illetve animációt tanultam.
Ezután elvégeztem a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának Elektronikus ábrázolás szakát is, ahol szintén az animáció felé vettem az irányt. Imádtam Kaposváron tanulni, fantasztikus családias hangulat volt mindig!


Miről ismerhetünk Téged leginkább?

Még eléggé keresgélem magam, ahhoz, hogy erre egy határozott választ tudjak adni. Igyekszem minél több dolgot, irányt, stílust kipróbálni, hogy kikristályosodjon. Két évet dolgoztam animátorként, stúdiókban, ahol leginkább a tervezés részét szerettem. Megalkotni a karaktereket, felruházni tulajdonságokkal, meghatározni, hogy miként fog mozogni, háttereket rajzolni, stb.

Majdnem két évvel ezelőtt néhány társammal létrehoztuk a Zug műhelyt, ahol arculatot, illusztrációkat, kiadványokat, social média tartalmat, kisebb animációkat készítünk, azonban egyre inkább látszik, hogy az illusztrálás az, amivel igazán szeretek foglalkozni. Eközben igyekszünk termék irányba is nyitni. Nem rég pedig elkezdtem egy fotós sulit, de nagyon érdekel a videózás is.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Másfél éve vagyok szabadúszó, leginkább azt a szabadságot szeretem, amit ez az “életforma” megenged. Nem reggel nyolctól ötig kell kreatívnak lennem, hanem van lehetőségem magam beosztani az időmet. Mondjuk ez a legnehezebb része is a dolognak.

Mi volt a kedvenc munkád, milyen típusú feladatokat szeretsz a leginkább?

Minden illusztrációs munkát nagyon szeretek! Legutóbb Vadadi Adrienn írónő Matricás Laci mesekönyv-sorozatának első két kötetéhez készítettem rajzokat. Annyira humoros és kedves történet, imádtam részt venni benne! A gyerekek a leghálásabb és legőszintébb közönség! Ez a könyvsorozat ráadásul tematikusan van felépítve, ami a kezdő olvasóknak segít az olvasás elsajátításában. Ha bármit hozzá tudok tenni ahhoz, hogy gyerekek megszeressék az olvasást, azzal, ami szeretek csinálni, akkor az egy nagyon szerencsés dolog!

Mivel foglalkozol a grafika mellett?

Amennyit csak tudok, erdőben vagyok. Imádom a természetet, a túrázást!
Esztivel, a barátnőmmel rendszerint korhadt fadarabokat gyűjtünk, amiket otthon lecsiszolunk és lefestünk. Ennek talán semmi értelme, de nagyon szórakoztató. Ez a kis bogarászás levezet minden feszültséget.

Mi lenne az álommunkád?

Szeretnék minél több gyerekkönyvet illusztrálni, szívesen rajzolnék ifjúsági regénybe is. Ha lenne tehetségem hozzá, írnék saját könyvet is, sztori ötletem lenne. Most épp azon töröm a fejem, hogy hogyan jelenhetnének meg a rajzaim saját termékeken is.

Hogyan dolgozol és milyen egy napod?

Bár igyekszem valami rendszert beiktatni az életembe, nincs két egyforma napom. Tuti van az asztalomon tea és szól valami zene. Törekszem a nyugalomra és hogy minél többet legyek a szabadban!

Kik inspirálnak?

A zene, a filmek és a sorozatok nagyon inspirálnak. Volt egy karakterem, ami úgy született, hogy a járólap mintájában megláttam egy foltot, amit átrajzoltam és meg is volt a fejformája. Ha befogadó vagyok, akkor szinte mindenből érkezhet hasznos gondolat. A csapattásaimmal például rendszeresen tartunk közös ötleteléseket.

Hogyan lesz egy ötletből, hangulatból alkotás? Milyen technikákkal dolgozol?

Rengeteget firkálok minden munkám előtt. Sok-sok oldalon keresztül próbálgatom a színeket, formákat, technikákat. Ebből a kesze-kusza káoszból hámozom ki azt, ami a végleges dolog lesz. Vázlatfüzetet akkor használok, ha például kávézóban, vagy a szabadban vagyok, egyébként szinte mindig számítógépen dolgozok.

Milyen zenét hallgatsz munka közben?

Rajongok szinte minden zenéért, ami Izlandról érkezik. Bármilyen műfajú is legyen, mindegyikből árad valamiféle alapvető nyugalom. Imádom Ólafur Arnalds zenéjét, de rengeteg metált is hallgatok! Szeretem a punkot, a folk-rockot.

Mit tanácsolnál a pályakezdő alkotóknak?

Hogy segítsenek egymásnak! Beszélgessenek, találkozzanak! Osszák meg a tapasztalataikat egymással. Én anno, mikor suliba jártam nagyon sok példaképemtől kértem tanácsot, és mindenki sokat segített!

Ha valaki olyan megrendeléssel keres meg, ami nem az én pályám vagy nem tudom vállalni valami miatt, mindig ajánlok magam helyett mást, akinek jól jöhet. Engem is többször ajánlottak már be, aminek nagyon örültem. Az a tapasztalatom, hogy sokszor azért nem találkozik alkotó és megrendelő, mert nem tudnak egymásról.

Kik a kedvenc hazai és külföldi illusztrátoraid/grafikusaid?

Hazai alkotók közül nagyon szeretem Biró Eszti elvont rajzait, Bakos Barbara, Mészely Ilka, Bernát Barbara, Horváth-Molnár Panna, Gilicze Gergő, Rátkai Kornél illusztrációit. Termék vonalról nagy kedvencem a Balcsikék csapat, a Travelling Fox Design és Malinovka. Imádom Klement Csaba animációit, Bianicon tetoválásait. Holnaputánig tudnám sorolni… :D

Külföldről nagy kedvenceim Kyle Beckett és Rich Wake karakterei.

Tomi tetkóit megtaláljátok webshopunk kínálatában és a Stilshopban!